GezondheidsManagement

Centrum voor Emotieve therapie

Uw specialist: Haike Germann

Ik ben Haike Germann en ik werk met hart en ziel als emotief therapeut. Ik houd ervan om groeiprocessen te begeleiden en te observeren. Ik doe dat met humor, zachtheid en warmte, maar kan soms confronterend zijn om je te helpen je bewust te worden van bepaalde patronen.

Emotieve Therapie: daar word je blij van!

Herken je dat: je wordt heen en weer geslingerd door je emoties of je hebt juist het idee dat je niets meer voelt. Of je herkent misschien dat je de lat heel hoog legt voor jezelf, geen ‘nee’ kunt zeggen, een burn-out hebt of relationele problemen hebt. Het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat je jezelf steeds saboteert.

De kans is dan groot dat je last hebt van ladingen. Ladingen ontstaan door traumatiek, afwijzing en conditioneringen en veroorzaken herhalende patronen in je dagelijks leven. Iedere keer merk je dat het patroon de kop op steekt en heb je het gevoel dat je dit niet kunt doorbreken.

Wat is een lading?

Een lading is voelbaar in je lichaam en bestaat uit een gevoel van onmacht gecombineerd met een gedraging om bij dit gevoel weg te komen.

Een lading kan getriggerd worden in iedere situatie die lijkt op die van het oorspronkelijke trauma. Als dit gebeurt, schakelt je denkvermogen automatisch uit en reageer je reflexmatig alsof er gevaar dreigt. Je hebt letterlijk geen keuze meer (probeer bijvoorbeeld maar eens om niet dicht te klappen). We zeggen dan: ‘de trigger van de lading heeft voorrang op het denken’.

Dit is in principe een positief systeem want op het moment dat een gevaarlijke situatie zich voordoet, kun je sneller reageren als je niet eerst allerlei afwegingen moet maken (denk aan de vecht-, vlucht-, of bevriesreactie).

Situaties die vroeger onveilig waren, zijn dat nu meestal niet meer, maar door dit systeem reageer je nog alsof dat wel zo is. Het oorspronkelijk positieve mechanisme is nu een belemmering geworden.

Tijdens de therapie gaan we onderzoeken welke ladingen er zijn getriggerd, zodat we ze kunnen neutraliseren.

Het neutraliseren van ladingen in het gevoelscentrum in de buik

In de darmwand bevindt zich een autonoom zenuwstelsel dat onafhankelijk van de hersenen functioneert. Wij noemen dit het gevoelscentrum. Het is de plek die je kunt voelen als je verliefd of zenuwachtig bent. Door te focussen op de lading is het mogelijk deze in beweging te brengen naar het gevoelscentrum. Op het moment dat de lading daar aankomt, voel je letterlijk een beweging in je darmen. Hierna is de lading niet meer voelbaar in je lichaam. Na het neutraliseren van de ladingen krijg je je keuzemogelijkheden terug en ben je in staat gewoontegedrag te veranderen waarna de herhalende patronen in je dagelijks leven komen te vervallen.

Het gevoelscentrum is wetenschappelijk aangetoond door dr. Michael D. Gershom (‘The second brain: a groundbreaking new understanding of nervous disorder in the stomach and intestines’).

Emotieve Therapie is geschikt voor volwassenen en kinderen

Ik begeleid volwassenen met een procestherapie van 9 sessies, zo nodig aangevuld met coaching. Veel voorkomende klachten zijn:

 • Onverwerkte emoties en traumatiek.
 • Emotionele instabiliteit.
 • Relationele- en/of seksuele problemen.
 • Problemen op het werk.
 • Burn-out.
 • Verslaving.
 • Lichamelijke klachten en pijn (raadpleeg ook altijd je huisarts).

Kinderen behandel ik vanaf een jaar of 4. Over het algemeen zijn 1 of 2 sessies voldoende om diepgaande veranderingen te bewerkstelligen. Veel voorkomende problemen zijn:

 • Buitenproportionele angst, boosheid of verdriet.
 • Onverwerkte traumatiek.
 • Gedrags- en leerproblemen (ook ADHD en andere diagnoses).
 • Lichamelijke klachten en pijn (raadpleeg ook altijd je huisarts).

Mijn naam is Haike Germann, ik begeleid je graag met Emotieve Therapie. Kijk op mijn website voor meer informatie www.emotievetherapie.nu.

Sfeerimpressie